Καλώς ήρθατε στο Ενδοχώρα Ηρακλείου   Click to listen highlighted text! Καλώς ήρθατε στο Ενδοχώρα Ηρακλείου Powered By GSpeech
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ασθένειες – εχθροί του αμπελιού την περίoδο που διανύουμε

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα αμπέλια την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, κ. Νίκο Μπαγκή, τηλέφωνο 2810224948.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ: (Plasmopara viticola)

Γενικές πληροφορίες - Διαπιστώσεις :

  • Για να γίνουν πρωτογενείς μολύνσεις πρέπει να υπάρχουν ταυτόχρονα: επιδεκτική βλάστηση (ξεδιπλωμένα φύλλα), βροχή τουλάχιστον 8-10 χιλ. και θερμοκρασίες πάνω από 10 οC.

  • Οι βροχές στο τετραήμερο 28 - 31 Μαρτίου ύψους 6 – 39 χιλ., που ήταν πιο έντονες στα κεντρικά και βόρεια του νησιού σημειώθηκαν με θερμοκρασίες 10 – 13oC. Οι παραπάνω συνθήκες ήταν ευνοϊκές για μόλυνση σε αμπέλια από την πρώιμη παραλιακή μέχρι και τη μεσοπρώιμη ζώνη (δηλ. όπου η βλάστηση είχε προχωρήσει και η βροχή ξεπέρασε τα 10 χιλ.).

Οδηγίες :

  1. Δεν χρειάζονται γενικευμένοι ψεκασμοί. Να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι για έγκαιρο εντοπισμό της ασθένειας (κηλίδες λαδιού, εξανθήσεις). Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά στοιχεία, τις παρατηρήσεις υπαίθρου και τα βοηθητικά μοντέλα τα συμπτώματα θα εμφανιστούν στις επόμενες μέρες.

  2. Σε αμπέλια που εμφανίζονται συμπτώματα της ασθένειας, να γίνεται άμεσα ψεκασμός και παρακαλούμε να ενημερωθεί η υπηρεσία μας.

  3. Στις όψιμες – ορεινές περιοχές η πιθανότητα εμφάνισης της ασθένειας προς το παρόν είναι πολύ περιορισμένη.

ΩΙΔΙΟ: (Erysiphe necator) (χολέρα, σίρικας)

Γενικές πληροφορίες :

Γενικές πληροφορίες :

Η έγκαιρη αντιμετώπιση των αρχικών μολυσμάτων (βλαστοί σημαίες) είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της ασθένειας.

Οδηγίες :

Υπενθυμίζεται ότι η προστασία πρέπει να ξεκινά όταν το μήκος της βλάστησης είναι 5 – 6 εκ. Σε αμπέλια με προχωρημένη βλάστηση που δεν έχει γίνει ακόμα καμία επέμβαση για ωίδιο να γίνει άμεσα ένας προστατευτικός ψεκασμός.

Φάρμακα :

Χρησιμοποιείτε σκευάσματα από τις λίστες εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων του αμπελιού. Σε κάθε περίπτωση διαβάζετε προσεκτικά και εφαρμόζετε πιστά την ετικέτα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν επιτρέπεται η συγκομιδή αμπελόφυλλων από αμπέλια στα οποία έχει γίνει χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

 

Click to listen highlighted text! Powered By Multix Co.