Καλώς ήρθατε στο Ενδοχώρα Ηρακλείου   Click to listen highlighted text! Καλώς ήρθατε στο Ενδοχώρα Ηρακλείου Powered By GSpeech
 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αρχαιολογικοί χώροι

Ολόκληρη η ενδοχώρα του Δήμου ηρακλείου από τα ανατολικά στα δυτικά και από βόρεια στα νότια είναι γεμάτη από αρχαιολογικές θέσεις οι οποίες μαρτυρούν τον οικονομικό και πολιτιστικό πλούτο αλλά και την συνέχιση της ίδιας της ζωής στην πάροδο του χρόνου.

Δυστυχώς, από την Μινωική εποχή ως και την ύστερη αρχαιότητα με εξαίρεση τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και αρκετά Βυζαντινά μνημεία, όλες οι υπόλοιπες θέσεις δεν είναι επισκέψιμες. Σε πολλές από αυτές δεν υπάρχει καν η δυνατότητα πρόσβασης και πολλές από αυτές δεν υπάρχουν πλέον. Για πολλές άλλες θέσεις οι πληροφορίες είναι ελάχιστες αφού αφορούν σωστικές και έκτακτες ανασκαφές. Οι περισσότερες από αυτές αφορούν τάφους. Ο παλαιότερος έχει βρεθεί στο Γοργολαήνη, απ’ όπου αναφέρεται η ύπαρξη κυκλικού κτιρίου, προφανώς θολωτού τάφου με εκατοντάδες οστά και πολλά θραύσματα αγγείων των πρωτομινωικών χρόνων. Από το χωριό Πυργού και τη θέση Καζόλα παραδόθηκαν τμήματα ΜΜ Ι κυπέλλων, ένα κεφάλι πήλινου ειδωλίου και δύο νεολιθικοί πέλεκεις. Εδώ υπάρχουν επίσης ορατά λείψανα τοίχων, ενώ στην περιοχή Άγιος Γεώργιος αναμοχλεύτηκε οικοδομικό υλικό που προήλθε από την καταστροφή αγροικίας των ΥΜ Ια χρόνων. Από το Πετροκέφαλο αναφέρεται η ανεύρεση ενός ΜΜ ΙΙΙ ταφικού πίθου και από το Σταυρωμένο μίας λάρνακας, ορισμένων ταφών σε πίθους ΜΜ ΙΙΙ χρόνων και ρωμαϊκών οστράκων από το χώρο ΝΑ της ομώνυμης εκκλησίας. Τάφοι ΥΜ ΙΙΙ χρόνων έχουν βρεθεί στα Σταυράκια, στα Γιοφυράκια, στο Πενταμόδι και στο Σίβα. Πρόκειται για τάφους του γνωστού τύπου των μετανακτορικών χρόνων, όπως αυτοί που βρέθηκαν στοΓάζι και το Καβροχώρι, δηλαδή τους θαλαμοειδείς λαξευμένους στο βράχο με σύντομο δρόμο που συνήθως είναι κλεισμένος με φράγμα. Οι τάφοι και εδώ περιείχαν πήλινες σαρκοφάγους διακοσμημένες με θέματα γεωμετρικά, συμβολικά και με θέματα παρμένα από τον κόσμο των φυτών και των ζώων

Από τις Βούτες έχουν προέρχεται μία μικρή πήλινη εσχάρα και τμήμα θυμιατηρίου καθώς και πολλά θραύσματα πήλινων σαρκοφάγων ΥΜ ΙΙΙ περιόδου, πολλά από τα οποία σώζουν γραπτή διακόσμηση με σχηματοποιημένα χταπόδια, παπυροειδή και κυματοειδείς γραμμές.

Υπάρχουν και θέσεις-πόλεις οι οποίες είναι γνωστές μονάχα από τις αρχαίες πηγές για τις οποίες βέβαια δεν έχει γίνει ποτέ συστηματική έρευνα. Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις της αρχαίας Λυκάστου πιθανότατα ανάμεσα στον προφήτη Ηλία και τον Γιούχτα, ι της αρχαίας Πάννονας που τοποθετείται στην περιοχή των Ασιτών και αυτή της Αρχαίας Ραύκου που ταυτίζεται με τον οικισμό του Αγίου Μύρωνα για την οποία όμως πέρα από τις πηγές υπάρχουν και αρχαιολογικά στοιχεία.

Χάρτης με Αρχαιολογικούς Χώρους - Μνημεία - Τοπική Αρχιτεκτονική:

 

Προσωπικός Ξεναγός
    Show the options

Από :  ή εισάγετε διεύθυνση 

Έως :  ή εισάγετε διεύθυνση 

Στη θέση «Μαγκανά», σε έναν λόφο πολύ κοντά και αμέσως ΒΔ της Μονής Παλιανής υπάρχει σήμερα σειρά λαξευμάτων πάνω στο φυσικό βράχο, η κατασκευή των οποίων παραπέμπει σε εγκατάσταση πατητηριών κρασιού.

Περιοχή Βενεράτου-Προφήτη Ηλία

Ο Arthur Evans στις αρχές του 20ου αι., εντόπισε λείψανα κτιρίων και λείψανα τάφων πολύ κοντά στο ερειπωμένο χωριό Πύργος και δίπλα σε μία πηγή, όπως αναφέρει. Οι τάφοι περιείχαν πήλινες λάρνακες και άλλα ευρήματα, όπως χάνδρες από κορνήλιο, αμέθυστο και φαγεντιανή, τα οποία χρονολογούνται στην ΥΜ Ι περίοδο, ενώ σύμφωνα πάλι με τον ίδιο από εδώ περνούσε και ο αρχαίος μινωικός δρόμος που ένωνε τη βόρεια Κρήτη με τη νότια.

Περιοχή Αγίου Αντωνίου.

Η περιοχή γύρω από τον Άγιο Αντώνιο φαίνεται ότι είχε κατοικηθεί ήδη κατά την προϊστορική εποχή, ενώ συνέχισε να αποτελεί πόλο έλξης και κατά τα επόμενα ιστορικά χρόνια. Την αρχαία κατοίκηση υποδηλώνει και το αρχαιοελληνικό τοπωνύμιο της περιοχής.

Ένας ΥΜ ΙΙΙ θαλαμοειδής τάφος που βρέθηκε το 1941 αμέσως δυτικά της Σίβας, τεκμηριώνει την κατοίκηση στην περιοχή από την προϊστορική περίοδο. Πρόκειται για τάφο του γνωστού τύπου των μετανακτορικών χρόνων. Οι συγκεκριμένοι τάφοι διαθέτουν έναν συνήθως θάλαμο λαξευμένο στο βράχο, όπως και σύντομο δρόμο που οδηγεί σε αυτόν.

Περιοχή ανάμεσα στο όρος Γιούχτα και Προφήτη Ηλία.

Αρχαία Λύκαστος.

Από την αρχαία πόλη παραμένει μονάχα το όνομα του οικισμού που συναντάται για πρώτη φορά το 1212 ως κτήμα της Μονής της Παναγίας του Σινά. Τοποθεσία που σήμερα εικάζεται ότι βρίσκεται δυτικά του Γιούχτα, 2χλμ. από το Κανλί Καστέλλι (Προφήτης Ηλίας) και 300μ. από το Τέμενος, προς τα ΒΑ.

Ρόκα ονόμασαν οι βενετοί αυτό το οχυρωμένο ύψωμα, λέξη που σημαίνει ακριβώς αυτό: οχυρός βράχος. Αποτελείται από ένα μεγάλο βραχώδη όγκο που έχει δύο κορυφές, η ψηλότερη 504 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας και η άλλη 406 μέτρα.

Το γεφύρι απ' όπου περνούσε παλιά ο δρόμος προς Μεσσαρά.

Η βυζαντινή οχύρωση του Τεμένους βρίσκεται πάνω στο δίκορφο ύψωμα «Ρόκα» σε υψόμετρο 504μ. δίπλα στον οικισμό του Προφήτη Ηλία (που αποτελεί έδρα του πρώην Δήμου Τεμένους ).

Γέφυρα στη θέση "Καμάρα" στο χωριό Αυγενική

Γέφυρα στη θέση "Καμάρα" στο χωριό Αυγενική

Σήμερα το πιο αξιόλογο μνημείο βρίσκεται σε ένα παρακλάδι του Γιόφυρου, στο ύψος του οικισμού Χάνι Αγίου Σύλλα. Πρόκειται για ένα πετρόχτιστο γεφύρι πάνω στο δρόμο που μέχρι το 1910 συνέδεε το Ηράκλειο με τον Προφήτη Ηλία και τη Μεσαρά.

Στην περιοχή του Πετροκέφαλου έχει βρεθεί ένας λαξευτός τάφος με λουτροειδή λάρνακα, μια σαρκοφάγος και ταφικοί πίθοι

Στο Στεργιανό Πεδιάδας, που βρίσκεται κοντά στις Βασιλιές, υπήρχε ένας μεγάλος πύργος. Ο πύργος αναφέρεται για πρώτη φορά σε έγγραφο του 1226 και στέκεται ακόμη σε κακή κατάσταση. Μπορούσε να στεγάσει 150 άτομα και είχε φρουριακό περίβολο.

Στον αύλειο χώρο της εκκλησίας Μεταμόρφωσης Σωτήρως και Αγίου Χαραλάμπους σώζεται η ιδιαίτερα εντυπωσιακή πύλη παλαιού κοιμητηρίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 2007-2013
«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ


Εγγραφή στα νέα μας

Subscribe to our newsletter to always be up to date! See more, learn more.
Click to listen highlighted text! Powered By Multix Co.