Καλώς ήρθατε στο Ενδοχώρα Ηρακλείου   Click to listen highlighted text! Καλώς ήρθατε στο Ενδοχώρα Ηρακλείου Powered By GSpeech
 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γαστρονομία

Η Κρητική κουζίνα στις μέρες μας πια δεν χρειάζεται επαίνους. Είναι γνωστή και επιβεβαιώνεται παγκοσμίως τόσο η αποτελεσματικότητα στην ανθρώπινη υγεία, όσο και η διατροφική της αξία. Είναι όμως ευνόητο ότι η Κρητική κουζίνα για να έχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα πρέπει να στηρίζεται και στην ποιοτική αξία των πρώτων υλών από τις οποίες παρασκευάζεται. Συνεπώς η αγνότητα των προϊόντων, η μεθοδολογία και πρακτική καλλιέργειάς τους, η τέχνη της χρήσης τους για την παρασκευή του φαγητού, ο τρόπος και τα υλικά μέσα του μαγειρέματος αποτελούν βασικά στοιχεία που ολοκληρώνουν την γαστρονομική αξία της Κρητικής Διατροφής.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν απουσιάζει από τα εστιατόρια, φαγάδικα, ρακάδικα – ουζερί και κάθε είδους «στέκι» που προσφέρει φαγητό ή μεζέ στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ηρακλείου. Οι παραπάνω «επιχειρήσεις» εστίασης – κατά κανόνα οικογενειακές μονάδες από τις οποίες διατρέφονται και τα ίδια μέλη της οικογένειας – μαγειρεύουν παραδοσιακά, χρησιμοποιούν ντόπια αγνά υλικά, αρωματικά φυτά και βότανα που στις περισσότερες περιπτώσεις παράγουν ή συλλέγουν από την άγρια φύση οι ίδιοι. Τα τοπικά επίσης φρούτα και γλυκίσματα ολοκληρώνουν μια γαστριμαργική απόλαυση.

Ένα καλό φαγητό όμως αναζητά και καλή παρέα για να επιτευχθεί η πληρότητα στην απόλαυση και στην ψυχική ικανοποίηση. Κι αυτό το γνωρίζουν καλά οι κάτοικοι και οι «επιχειρηματίες» του είδους. Γι’ αυτό σε κάθε τραπέζι θέλουν να έχουν το δικό τους ποτηράκι κρασί, καλλιεργώντας το επιπλέον «κλίμα» με το οποίο «κλείνει» ένα καλό γεύμα.

Φημισμένο και αγαπητό – ίσως το πιο αγαπητό – ποτό των Κρητικών. Παράγεται από την απόσταξη στέμφυλων (στράφυλα) σε ειδικά βιοτεχνικά εργαστήρια (ρακοκάζανα). Έχει έντονη μυρωδιά, ευχάριστη γεύση και μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, που καταναλώνεται σε κάθε ευκαιρία.

Όταν, λέει ο μύθος, έψαχνε ο θεός Κρόνος το νεογέννητο Δία για να τον καταπιεί, η μητέρα του, η Ρέα τον έκρυψε στο Ιδαίο άντρο και έβαλε τους Κουρήτες να καλύπτουν το κλάμα του, χτυπώντας χάλκινα κύμβαλα πάνω στις ασπίδες τους. Η γιαγιά του όμως, η Γαία δεν αρκέστηκε σ’ αυτό. Επειδή φοβόταν μη και το κλάμα του μικρού Δία ακουστεί δυνατότερα απ’ τα κύμβαλα, τοποθέτησε στην είσοδο της σπηλιάς (Ιδαίο άντρο) ένα πολύβουο μελίσσι και ο μεν δυνατός βόμβος του κάλυπτε το κλάμα του μικρού θεού, το δε μέλι τον έτρεφε (η νύμφη Μελία του το παρείχε).

Ο Στάφυλος και ο Ονοπ(ο)ίων ήταν τα δυο αγόρια που γέννησε η Αριάδνη όταν τη βρήκε μόνη και εγκαταλελειμμένη στη Νάξο από το Θησέα ο θεός Διόνυσος και την έκανε γυναίκα του σύμφωνα με το μύθο.

Σ’ ένα τόπο που καλύπτεται από 13.500.000 ελαιόδεντρα, από τα οποία τουλάχιστον τα 1000 (τόσα έχουν επισημανθεί και καταγραφτεί προς το παρόν) έχουν χαρακτηριστεί μνημειακά (δηλαδή ζουν πάνω από 2.000 χρόνια) θα ήταν ίσως περιττή να γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο ελαιόλαδο.

Η Περιφερειακή Ενότητα του Δήμου Ηρακλείου εκτός από τα εξαιρετικά σταφύλια που οδηγούνται στα οινοποιεία για την παραγωγή του φημισμένου κρασιού, έχει πλούσια παραγωγή και σε επιτραπέζια σταφύλια. Χιλιάδες τόνοι νωπών σταφυλιών παράγονται σε σύγχρονους αμπελώνες (γραμμικά, σκεπαστά, κ.λπ.) και οδηγούνται στις ελληνικές και ευρωπαϊκές αγορές.

Το αποξηραμένο σταφύλι (σταφίδα) σε προηγούμενες δεκαετίες ήταν το κυρίαρχο αγροτικό προϊόν όχι μόνο της Περιφερειακής ενότητας του Δήμου αλλά και ολόκληρου του Νομού Ηρακλείου.

Η κτηνοτροφία και ιδιαίτερα η εκτροφή αιγών και προβάτων αποτελεί ιδιαίτερα ανεπτυγμένο κλάδο στην Περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου. Το κοπάδι (μικρό ή μεγάλο) για τον κρητικό της υπαίθρου είναι από τα βασικά συστατικά της αγροτικής ζωής.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 2007-2013
«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ


Εγγραφή στα νέα μας

Subscribe to our newsletter to always be up to date! See more, learn more.
Click to listen highlighted text! Powered By Multix Co.